«ΗUMAN-TECH 18: Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ!»

στις

«7:30 π.μ. Μια μέρα γεννιέται, μια πολιτεία ξυπνάει. Ακόμα μια σελίδα στο ημερολόγιο αλλάζει… Αλλαγή… Σπουδαία λέξη μα, ταυτοχρόνως, δύσκολη, απαιτητική, παρερμηνευμένη από τους ανθρώπους… Άνθρωποι… Το σπουδαιότερο κατόρθωμα του ζωικού βασιλείου. Πόσο, άραγε, σπουδαίοι να επιτύχουν μια ουσιώδης αλλαγή; Είμαστε το πιο σύγχρονο μοντέλο του ανθρώπινου είδους: HUMAN-TECH 18, τοποθετημένοι δίπλα ακριβώς από το τελευταίο και ολόχρυσο iPhone. Απρόσωπα, μη λειτουργικά και τα δύο. Θυσίες σε έναν βωμό φτιαγμένο από δόξα και πλούτη.

Σε μια πολιτεία, λοιπόν, που ταχύρυθμα «αλλάζει», εξελίσσεται και θεοποιείται, το μείζον πρόβλημα του ανθρώπου παραμένει ακόμα η αλλαγή. Τα γρανάζια της τεχνολογικής μανίας κινούνται γρήγορα, μηχανικά. Ας φανταστούμε μια πρόοδο από ουρανοξύστες που προσπαθούν, όλο και περισσότερο, να φθάσουν στο άπειρο, ψηλά στο υπερπέραν, μακριά από άστρα και πλανήτες. Μια πρόοδος που, ανελλιπώς, πασχίζει να ικανοποιήσει τα πιο ματαιόδοξα σχέδια του σύγχρονου ανθρώπινου είδους: να φτάσει στη τεχνολογική «θέωση». Προσκολλημένος, πάντα, στην γιγαντιαία τεχνολογική οθόνη, με βλέμμα απλανές και κενό. Ένα βλέμμα το οποίο έχει χάσει το ανθρώπινο ιριδίζον χρώμα του, στο οποίο δεν αντανακλάται η αγάπη, η συμπόνια, η ταπεινότητα. Δεν εστιάζει στην ανθρώπινη παιδεία, στον ανθρώπινο δυναμισμό, στη σκέψη, στη μάθηση, στα όνειρα. Το όνειρο έχει πλέον αντικατασταθεί από μια μαύρη και διαρκώς λεπτότερη οθόνη…

Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι αυτά είναι ξεπερασμένα στοιχεία παλαιότερων ανθρωπίνων «μοντέλων». Όμως εγώ, ως ένα τέτοιου είδους «μοντέλο», θα πω ότι ποτέ μου δεν είδα τον άνθρωπο σαν μια ακόμα εξελισσόμενη εκδοχή του. Εγώ τον άνθρωπο τον βλέπω σαν μια βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία, καθένα από αυτά με τη δική του περιπέτεια, τους δικούς του ήρωες. Τον αντικρίζω σαν ένα αναγεννησιακό πίνακα ζωγραφικής, γεμάτο χρώματα και λεπτομέρειες, όχι σαν μια μονόχρωμη και κενή επιφάνεια, ίδια με τη μαύρη οθόνη των κινητών. Ο άνθρωπος είναι όλες εκείνες οι επαναστάσεις και οι εποχές, που τις κρατούσε στα χέρια του σαν ένας ιππέας το άλογό του. Ένας ιππέας, ο οποίος προσπαθούσε να τρέξει, να ξεφύγει από τα δεσμά του σκοταδιού και να γευτεί το φως του ήλιου, τον κόσμο, τη ζωή! Ήταν ο ίδιος που πάλεψε για τα δικαιώματα και την ελευθερία του, ο ίδιος δυναμικός επαναστάτης που έκανε τη διαφορά στο ζωικό βασίλειο, με λόγο και έργα. Έργα όπως η κοινωνία, η δημοκρατία και η ΑΝΤΙΘΕΣΗ. Μιαν αντίθεση, σαν αρνητικό φωτογραφίας, που έγινε συνώνυμο του χαρακτήρα του και τον βοήθησε να περάσει μέσα από το ολέθριο τραγούδι των Σειρήνων.

HUMAN-TECH 18: Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ!

Ξυπνώντας, λοιπόν, σε αυτή τη πολιτεία, ως HUMAN-TECH 18.1, απρόσωπα και μηχανικά θα πάρω στα χέρια μου το iPhone μου, θα διασχίσω τον απέναντι δρόμο, δίχως να διαπεράσει τα γρανάζια μου ο πόνος και η θλίψη, ξεπερασμένα στοιχεία ενός ξεχασμένου ανθρώπινου «μοντέλου», παρατημένο στο πεζοδρόμιο. Στη συνέχεια, όταν διακριτικά προσπεράσω τις ξεχασμένες βιβλιοθήκες, κέντρα παροχής οδηγών συναρμολόγησης προηγούμενων «μοντέλων» θα κατευθυνθώ προς το υπερπολυτελές ιπτάμενο αυτοκίνητό μου,

το οποίο μπορεί άνετα να κυκλοφορήσει στους διαστημικούς δρόμους, καθώς τα απειλητικά προς το «μοντέλο» μας δέντρα έχουν εξουδετερωθεί επιτυχώς. Προσπερνώντας τα φουγάρα της προόδου, που δίνουν αυτό το ευχάριστο γκριζωπό χρώμα στον ουρανό, κατευθύνομαι στα κεντρικά γραφεία του «μοντέλου» μας για μια ακόμη αναβάθμιση. Οι βίδες γίνονται πιο σφικτές και τα γρανάζια δουλεύουν ακόμη πιο γρήγορα στον ίδιο ρυθμό, όπως και πριν…»

Για πολλούς εκεί έξω, αυτή η ιστορία θα είναι ένας φανταστικός μονόλογος που φλυαρεί. Μα αυτό είναι το ζητούμενο! Μπορείς να ανακαλύψεις τη σοφία που κρύβεται μέσα σου ανάμεσα σε όλο αυτό το χάος που επικρατεί γύρω σου; Άραγε, έχεις το κουράγιο να πορευθείς αντίθετα σε κάτι μεγάλο και ισχυρό μόνο και μόνο επειδή εκφέρεις διαφορετική άποψη; Και βέβαια μπορείς! Γιατί είσαι άνθρωπος και ο κάθε άνθρωπος ΜΠΟΡΕΙ! Αρκεί να βρεις τη ψυχική δύναμη, να στηριχτείς στα ανθρώπινα πόδια σου και να γράψεις τη δική σου ιστορία χωρίς να γίνεις ακόμα ένα μηχανικό στρατιωτάκι στον κόσμο που εσύ ο ίδιος δημιούργησες και δίχως να χρειαστεί να κάνεις ακόμα μια αναβάθμιση, προκειμένου να γίνεις το τέλειο μοντέλο που επιθυμεί το χάος. Η διαφορετικότητά σου είναι η συνταγή της επιτυχίας σου και καμιά φορά η επιτυχία βρίσκεται στα πιο απίθανα μέρη, ακόμη και στον απέναντι δρόμο του σπιτιού σου.

 

Συγχαρητήρια στον Γιαννόπουλο Μάριο για την τρίτη νίκη του στον διαγωνισμό αρθρογραφίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s